872 220 644

PalamósMar s’ha presentat avui, es posarà en marxa l’1 de juliol i permetrà descongestionar les llistes d’espera de les residències geriàtriques de la demarcació.

L’ús del mar com a espai terapèutic i la interacció amb la vida comunitària del poble són dos dels valors d’un centre aixecat sobre un edifici que es va construir fa mig segle.


La inauguració de Palamós Mar, avui, amb Lluís Puig (alcalde de Palamós), Joan Manel Loureiro (president del Consell Comarcal del Baix Empordà) i Sandra Medina (directora de Palamós Mar) entre les autoritats.

Palamós ha presentat, avui, una nova residència de gent gran i centre de dia, la primera situada al centre del municipi. PalamósMar, amb capacitat per a 44 residents -però amb possibilitat d’augmentar fins a 63-, està preparada per acollir a partir de l’1 de juliol usuaris amb qualsevol grau de dependència per fer-hi estades de diversa tipologia i oferint-los múltiples serveis. L’equipament permetrà descongestionar les llistes d’espera de les residències geriàtriques de la província i quan estigui en ple rendiment generarà 35 llocs de feina. PalamósMar, concebuda com a residència mediterrània, té quatre plantes, està situada a prop de la platja i s’ha aixecat sobre un edifici del centre del municipi que es va construir fa més de 50 anys. La presentació del nou centre ha comptat amb la presència de Lluís Puig, alcalde de Palamós; Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, i Sandra Medina, directora de PalamósMar.

La proximitat al mar, a menys de 200 metres, la llum natural, la calidesa dels espais i l’aposta per aliments de producció local i de proximitat concedeixen a la nova residència de Palamós un indubtable caràcter mediterrani. L’edifici de 2.000 metres quadrats, situat al número 8 del carrer President Macià, està dividit en 4 plantes i es va començar a rehabilitar el 2019 amb la voluntat de reconvertir-lo en un espai d’ús social amb clara identitat mediterrània. Les habitacions es distribueixen en els pisos superiors, mentre que, a la planta principal, s’hi ubiquen la recepció, el menjador, la cuina i les sales de visita. Tindrà capacitat per a 44 persones -amb opcions de créixer fins a 63- i comptarà amb 36 cambres individuals i compartides.

Totes les estances han estat dissenyades per afavorir l’orientació espaial i millorar la interacció social entre els convivents, que disposaran de zones comunes com un jardí interior d’inspiració mediterrània amb llum natural, biblioteca, sales de rehabilitació i massatges, perruqueria, espais de culte a la diversitat religiosa així com un despatx mèdic i d’infermeria. En el dia a dia, els professionals del centre oferiran als usuaris propostes lúdiques a l’interior i també sortides i excursions, banys al mar supervisats i altres activitats d’interacció social.

 

Amb professionals sanitaris de llarga trajectòria en l’àmbit social i sanitari

La directora, Sandra Medina, treballadora social de l’hospital comarcal durant més de 27 anys, ha explicat que «la nostra residència permet desenvolupar un nou model de convivència que fomenta l’autonomia a partir de l’envelliment actiu, la interacció amb la vida comunitària del poble i l’ús del mar com a espai terapèutic. No cal esperar a necessitar ajuda per ingressar, es pot venir abans per gaudir de la tranquil·litat i la comoditat que oferim». Medina ha destacat que «els nostres exteriors són els espais més emblemàtics de Palamós; el passeig marítim, el carrer Major, el mercat municipal, el cinema, el teatre… espais que conviden a formar part de les activitats del poble, fomentar les relacions socials, col·laborar amb entitats i evitar l’aïllament de la gent gran que encara forma part activa de la comunitat».

La nova residència oferirà també servei de centre de dia i disposarà de places subvencionades per la Generalitat. La posada en marxa permetrà descongestionar les llistes d’espera de les residències geriàtriques de les comarques gironines i oferirà un nou espai de recuperació per a aquells usuaris que necessiten vigilància assistida i un acolliment residencial. S’hi podran fer estades de caràcter permanent, temporals, de vacances, de cap de setmana, de convalescència, o bé per a descàrregues familiars. També facilitarà que els palamosins puguin envellir a la vila sense haver de recórrer a serveis assistencials d’altres comarques. «Volem que la gent gran de Palamós pugui envellir a Palamós i oferir la possibilitat que la gent gran del poble que està a fora pugui tornar», ha afegit Medina.

PalamósMar serà atesa per professionals sanitaris de llarga trajectòria en l’àmbit social i sanitari de Palamós, a banda de gerocultors i personal de serveis, amb formació específica de la Covid-19. Quan estigui en ple rendiment, hi treballaran 35 persones. La nova residència i centre de dia obrirà les portes l’1 de juliol i començarà l’activitat amb tots els protocols generals de seguretat activats per la Covid-19. S’afavorirà la comunicació entre resident i familiar, de la mateixa manera que se seguirà el pla de vacunació i/o cribratge de PCR per a residents i professionals.

 

Reforçant la capitalitat sanitària i d’atenció sociosanitària

L’alcalde, Lluís Puig, ha ressaltat a la presentació que «amb iniciatives com aquesta Palamós segueix ampliant i reforçant la seva capitalitat sanitària i d’atenció sociosanitària esdevenint referent en aquest camp que ens identifica en el territori. Felicitem i agraïm els impulsors d’aquesta iniciativa, desitjant el millor per a la nova residència que incorporem al municipi amb la il·lusió de poder treballar plegats en benefici de les persones grans i les seves famílies». Per la seva part, Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, ha explicat que la inauguració de Palamós Mar “és una molt bona notícia per la comarca, hi ha una gran demanda de sol·licituds per entrar a residències. Ha estat clau que hi hagi una col·laboració público-privada, creiem que la relació  entre administració i empresa privada ha d’existir. Palamós Mar no és la clàssica residència que tots tenim al cap i té un equip amb una llarga experiència i que sap molt bé el que fa”.